Referat resa till Ekolsund 150530

Dagsutflykt till Ekolsunds arboretum och Ängsö naturreservat i slutet av maj 2015.

     
Väderutsikterna för dagen var ihållande regn. Utanför Cityterminalen på Klarabergsviadukten samlades 40 vänner från de två föreningarna – Riksmusei Vänner och Bergianska Trädgårdens Vänner - i ett fortfarande soligt, men mycket blåsigt väder.
     
  Bussfärden gick till Ekolsund där vi träffade våra två guider Nils Lidbaum och Börje Drakenberg.
Nils är son till Ekolsunds nuvarande ägare Raija Ohlin och Börje är dendrolog, det vill säga expert på träd och tidigare lärare på Skogshögskolan.
   
 
  Ekolsund har varit kungligt slott åt bland annat Gustav III. En skotsk familj Seton, blev ägare 1785 och planterade då silvergranar och nordmannsgranar och lade därmed grunden till dagens arboretum. Carl Kempe övertog Ekolsund 1917 och han lät plantera mängder med träd, dock något planlöst och utan att föra dokumentation. Nu finns ett långsiktigt mål att införa växtgeografiska planteringar.

Ekolsund är väl värt att besöka! Nils och Börjes guidning tillförde intressant kunskap om olika tidsepoker och träd. Guidningen tog ungefär två timmar, regnet hade ännu inte börjat, men en iskall vind blåste, vilket gjorde att vi längtade efter vantar och mössor. Det kalla vädret berörde dock inte Nils, som oberörd vandrade omkring i kortärmad tröja!

   
   
 
     
Bussresan gick vidare till Ängsö där vi skulle guidas av Bo Eknert. Väl framme ösregnade det, så lunchen intogs i bussen. Iklädda regnkläder och paraplyer gick vi en promenad, som tyvärr blev kortare än vad som var planerat.
Vi passerade vackra ekhagar och fina berghällar vid Mälaren och gick genom en härlig lövpergola.
Bosse berättade om sina studier vid Ängsö och visade oss växter under promenaden. Vi är nog många som med glädje skulle besöka Ängsö under bättre väderförhållande.
 
Vi åkte sedan till Härkeberga medeltida kyrka, vars huvuddel byggdes i början av 1300-talet.
Kyrkan är mest känd för sina målningar som gjordes av kyrkomålaren Albertus Pictor ( ca 1440-1509). Målningarna föreställer bibliska figurer, väsen ur folktron, skrämmande djur och berättelser från
Gamla Testamentet. Kikare var utmärkt att använda för att studera målningarna.

Därefter återfärd till Stockholm.

Text: Kristina Skarin
Foto: Henrik och Barbro Atmer