Referat resa till Hornborgasjön

HORNBORGA-FÄRDEN   11-12  april 2015

Med Per Lu som trygg och säker bussförare och -ägare for en grupp vänföreningsvänner på week-end-färd västerut med Skaratrakten som mål. Resenärerna var en blandad skara från Riksmusei Vänner och Bergianska Trädgårdens Vänner. Alla med gemensamt intresse – tranorna vid Hornborgasjön!

Arrangör och initiativtagare till helgutflykten var Henrik Atmer, Riksmusei Vänner. Redan i bussen fick alla en välkomponerad översikt över Hornborgasjöns flora och fauna, sammansatt av Henriks hustru, Barbro.
Resan tog sin tid – många mil att avverka – men fylldes av landskapets skira vårgrönska och en härlig matsäckslunch – även den ut- och medförd av Henrik & Barbro!
Vi landade vid Hornborgasjöns östra strand – vid Ytterberg – varifrån vi hade en härlig 4-kilometers promenad norrut längs sjön i sol och värme med vårblom- och fågelskådning.

Väl framme vid ”Naturum”(se nedan) – äntrade alla bussen för färd mot nästa mål – tranorna vid ”Trandansen”!
Och visst fick vi se tranor – enligt dagens uppgift 14 900 !


Här och var sågs även simfågel, flockar av kajor, sång- och knölsvanar, många grågäss och andra gäss. Kvällssolen dalade och vår färd gick nu mot Skövde och övernattningshotellet.
Efter incheckning överraskade vi en krog i närheten som lyckades trolla fram ett långbord och en härlig middagsmeny. Tidig morgonfrukost och återfärd mot ”Trandansen”!
På nytt - tranor och tranor vart vi såg! En sensation var en liten grupp spetsbergsgäss med sina tydliga tvärband över ryggen som vilade sig i morgonsolen.

Mätta av alla synintryck påbörjade vi återfärden efter ett uppehåll i det nyinvigda och mycket välplanerade ”Naturum”. Här finns all önskad information – plus ett inglasat utsiktstorn med cirkulärsikt – skönt när vindarna ylar!

I Hornborgasjöns närhet ligger Varnhems kyrka och klosterruin – kyrkan med anor från 1000-tal och med klostertradition från 1200-talet fram till Gustav Vasas reduktion då klostret drogs in. Kyrkan står magnifik, levande kvar – med Magnus Ladulås gravplats i kyrkgången. Vi stannade – besökte kyrkan och vandrade i klosterruinen.

I intilliggande café fick vi en välgörande matstund – före vår återfärd mot Stockholm.

Ulla Tandberg